Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Троцик Михайло, користувач 1ua
Михайло Троцик
Тема: Чернігівська область.

         З вікіпедії.  

Чернігівська область — область у північно-східній частині України, на лівому березі Дніпра, розташована у межах Придніпровської й Поліської низовин.
Природа
Область розташована на півночі України, в поліській та лісостеповій зонах Придніпровської низовини. Лісами вкрито 20% території. Територією області протікає 1200 річок загальною довжиною близько 8.5 тис. км. Найбільші річки — Дніпро, Десна з притоками Сейм, Остер, Снов, Убідь, на півдні — Удай. Клімат помірно континентальний. Середньорічні температури: січня ?7С, липня +19С. Середньорічна кількість опадів 550—660 мм.
На Чернігівщині зосереджений значний туристичний потенціал. Сприятливі кліматичні умови, різноманітна флора і фауна, наявність 610 природних заповідних об'єктів роблять територію області привабливою для відпочинку. В області функціонують 13 санаторіїв і будинків відпочинку, численні профілакторії, бази відпочинку, дитячі табори, пляжі, лісопарки.
Історія
Заселення території Чернігівщини почалося ще за часів палеоліту - близько 100 тис. років тому. Більше двадцяти поселень епохи пізнього палеоліту (35-10 тис. років тому) дослідники виявили на території області. А знахідки в селі Мезин Коропського району не мають собі рівних у світовій археології.
У IX ст. Чернігово-Сіверська земля увійшла до складу Київської Русі, причому Чернігів за розмірами і значенням серед інших міст поступався лише Києву. У складі Київської Русі вона одержала подальший соціально-економічний розвиток. Головне місце в економіці займало сільське господарство. Високого рівня розвитку досягло ремесло. Чернігово-Сіверська земля мала розгалужені торгові зв'язки.
У 1796 році була створена Малоросійська губернія Росії з центром у місті Чернігові. У 1802 р. вона була розділена на Чернігівську і Полтавську губернії. У 1923–1932 р. було проведено кілька адміністративних реформ, остання з яких призвела в 1932 році до створення Чернігівської області в складі УРСР. З 1991 року до нинішнього часу Чернігівська область залишається в складі незалежної України.
Пам'ятки історії та архітектури
Чернігівський край славиться великою кількістю пам'яток історії та архітектури ХІ-ХІІ ст. і XVII-ХІХ ст. Понад 200 із них мають світове значенн. Найбільш цінними пам'ятками домонгольського періоду є унікальні Спаський (ХІ ст.) та Борисоглібський (ХІІ ст.) собори, Антонієві печери та Іллінська церква (ХІ-ХІІ ст.), П'ятницька церква (ХІІ ст.) у Чернігові, Юр'єва божниця (Х ст.) в Острі. Із пізніших часів збереглися палацові ансамблі: садиби Тарновських (ХІХ ст.) в с. Качанівка Ічнянського району, Галаганів (XVIII ст.) у с. Сокиринцях та смт Дігтярі Срібнянського району, садиба П.Румянцева-Задунайського (XVIII) в с. Вишеньки Коропського району.
На державному обліку в області перебуває 239 пам’яток архітектури та містобудування (з них — 171 національного значення), 2316 пам’яток археології (з них — 31 національного значення), 2279 пам’яток історії (з них — 8 національного значення), 127 пам’яток монументального мистецтва (з них — 1 національного значення). 14 міст і селищ міського типу включені до Списку історичних населених місць України. Це Батурин, Борзна, Ічня, Козелець, Короп, Любеч, Ніжин, Новгород-Сіверський, Остер, Прилуки, Седнів, Сосниця, Срібне, Чернігів.[1]
Детальніше у статті Список пам'яток архітектури в Чернігівській області
Видатні представники культури і науки
Землі Чернігівщини — джерело творчого натхнення для цілої плеяди видатних представників культури і наукової еліти. Тут народився відомий мореплавець Ю.Лисянський, розпочала театральну кар'єру Марія Заньковецька, народився і провів дитячі роки видатний кінорежисер О.Довженко. Тут жили, працювали чи просто бували історик і письменник О.Бодянський, скульптор І.Мартос, письменники — В.Забіла, І.Кочерга, П.Тичина, Олекса Десняк, композитори Г.Верьовка, Л.Ревуцький, великий український митець Т.Шевченко, український філософ і поет Г.Сковорода, письменники Л.Глібов, М.Коцюбинський, Марко Вовчок, В.Самійленко, М.Вербицький. Із Чернігівським краєм пов'язані різні періоди життя конструктора космічних ракет С.Корольова, академіка О.Богомольця, російського історика М.Державіна, письменника М.Гоголя, поета Є.Гребінки. Тут бували О.Пушкін, О.Грибоєдов, Л.Толстой, М.Горький, М.Глінка, П.Чайковський. Сучасні Чернігівскі письменники : Д.Іванов
Древня Сіверська земля є батьківщиною ряду видатних політичних діячів незалежної України.
Мистецькі установи і колективи
До складу обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм входять:
Академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди»
Академічний камерний хор імені Д. Бортнянського
Академічний симфонічний оркестр «Філармонія»
Чернігівський народний хор
В області також працюють, зокрема:
Військово-музичний центр Сухопутних військ Збройних Сил України
Заслужений аматорський народний хор України «Десна»
Капела бандуристів «Зачарована десна» Чернігівського музичного училища імені Л. М. Ревуцького
Народний аматорський ансамбль танцю «Дружба» Чернігівського міського палацу культури
Оркестр народних інструментів «Зачарована десна» Чернігівського музичного училища імені Л. М. Ревуцького
Населення
Детальніше: Населення Чернігівської області
1 245 300 мешканців (2001), у тому числі:
міське — 727 200 мешканців (2001)
сільське — 518 100 мешканців (2001)
Національний склад населення (за переписом 1970 року):
українців — 93,8%
росіян — 4,7%
інших — 1,5%
1 143 400 мешканців (1 січня 2007), у тому числі:
міське — 690 500 мешканців (2007)
сільське — 452 900 мешканців (2007)
Національний склад населення (за переписом 2001 року):
українців — 93,5%
росіян — 5,0%
білорусів — 0,6%
Адміністративний устрій
Див. також: Історія змін адміністративно-територіального устрою і список керівників Чернігівської області
Кількість районів — 22. Кількість населених пунктів, всього — 1534, в тому числі міст — 15, селищ міського типу — 30, сіл — 1429, селищ — 60.
Міста обласного значення : Ніжин, Прилуки, Чернігів.
Сусідні області України
Київська область
Полтавська область
Сумська область 

6 липня 2011


1


  Закрити  
  Закрити